• november

    11

    2022
  • 83
  • 0
Att tapetsera, hur gör man?

Att tapetsera, hur gör man?

Vacker tapet kommer att förser ditt rum med ett nytt utseende. Tapetsering är inte speciellt svårt, men det gäller att applicera det rätt för att få riktigt bra resultat. Det finns många olika sorters tapet, var och en designad för en specifik användning. Tillvägagångssättet skiljer sig också beroende på typ av tapet. Om du följer den här guiden ökar dina chanser att tapetsera framgångsrikt.

Olika tapetsorter

Tapettyper som behandlas i den här guiden inkluderar traditionella papperstapeter, non-woven tapeter och tapeter av glasfiber. Vid limning med non-woven tapet (även känd som easy-up) limmas väggen först med en roller och sedan klistras tapeten på väggen. För vissa verkar detta tillvägagångssätt något smidigare jämfört med att klistra med papperstapeter. Vid tapetsering med glasfiber appliceras först vägglimmet, sedan hängs glasfibern på väggen och två lager typ appliceras. Oavsett vilken tapet du använder är det trevligt att se tapetetiketten. Du kommer att se antalet lim- och tapettryck du behöver. Täck golvet för att skydda det från lim mm.

Papperstapeter

Börja med att se till att de tryckta siffrorna på tapetrullarna matchar så att du inte använder två olika tapeter. Rullen anger även vilken limtyp som bör användas och huruvida tapeten ska överlappas eller monteras kant mot kant. Mät höjden på väggen och lämna några centimeter i toppen och botten. Dessutom, om det finns ett mönster på tapeten, är det nödvändigt att ta hänsyn till mönstrets lämplighet så att mönstret inte avbryts i mitten. Mät och skär flera remsor åt gången, använd sedan en tapetskärare för att klippa remsorna. Risken för felaktig montering kan minimeras genom att markera baksidan av snittet med en uppåtpil. Markera var på väggen du vill att den första remsan ska börja och vik ut toppen av remsan. Klistra upp tapeten några centimeter över taklistan. Tapetem sla alltid monteras helt vertikalt. Om det första lagret av tapeter inte är vertikalt kommer efterföljande lager att påverkas och skapa en negativ dominoeffekt. Vik ut botten av tapeten och klistra fast den på väggen. Använd en tapetborste och borsta ut eventuella luftbubblor. Applicera med en pensel från mitten av tyget till kanterna. För lister och golvlister, tryck lätt för att hålla tapeten på plats. Det finns en del ojämnheter i tyget på vecket, men det märks inte. När tapeten torkar sträcker den sig och rätas ut. Använd sedan en fuktig svamp för att avlägnsa eventuellt kvarvarande lim från sömmarna mellan remsorna och skär bort den överflödiga tapeten med hjälp av en tapetskärare. När du lägger tapeter i lager, lägg nästa lager några centimeter ovanför det föregående. Om tapeten är mönstrerad bör placeringen av tapeten matcha tapetens mönster för bästa resultat. Om du tapetserar ände till ände måste du se till att tapeten fäster bra på väggen från kant till kant. Vik tapeten hårt mot hörnen så att den överlappar något och skär bort överskottet. Tapeten ska dra sig tillbaka från ytterhörnen med 0,5 cm så att det inte finns någon risk för riva. För att applicera non-woven tapeter behöver du tapeter, ett mätverktyg, ett skärverktyg, en tapetrulle för att rulla ut skarven, en tapetpensel eller tapetspatel för att pressa ut eventuella luftbubblor och en linjal. Om dina väggar är släta, rena och torra ökar du chansen att din tapet monteras plant och säkert på väggen. Använd en rulle och applicera limmet på en mindre del av väggen. Montera tapeter direkt från rullen. Jämna till arket med hjälp av en tapetborste för att få bort luftbubblor. Klipp ut tapeten med lister. Om tapeten är mönstrerad, rikta in kanterna på tapeten med mönstret. Ta bort allt överflödigt lim från skarvarna med hjälp av en fuktig svamp.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Avar Måleri AB tillför mervärde till dina måleriprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Lita på oss för alla dina målning. Vi är här för att uppfylla dina designkrav med professionell precision.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se