• december

  15

  2022
 • 83
 • 0
Att välja färg till fasaden

Att välja färg till fasaden

När du ska välja färg till ditt hem är det smart att se till att fasadfärgen inte smälter in för mycket med omgivningen innan du målar fasaden. Andra aspekter att tänka på när man väljer färg är hemmets form, stil och ålder. Ett noggrant val av fasadfärg kan ge ditt hem en behaglig färg i många kommande år.

Viktiga saker att komma ihåg

En färgprov i en butik kan inte ge dig en exakt uppfattning om hur färger kommer att upplevas i verkligheten på fasaden. Fasadfärger upplevs med andra ord som ljusare och mer mättade än butiksfärger. En anledning är att naturlig utomhusbelysning är mycket ljusare än butiksbelysning. Hur färgen på fasaden uppfattas beror också på omgivande naturliga influenser. Därför är det en bra idé att skaffa ett färgprov och prova innan du målar ditt hus, Fasader kommer alltid att vara ljusare och starkare än färgprovet, så du bör välja en mörkare, lerigare färg. Vissa regioner kan ha bestämmelser om vilka färger som kan användas för att måla fasader. Vill du måla din fasad i extrema färger bör du först kontakta din kommunala stadsarkitektavdelning, bara för att vara på den säkra sidan. Fasaden ska målas i en färg som matchar de övriga fasaderna runt huset. I Sverige dras naturen mot gult, så rika röda, gula eller gröna ser bra ut i hem omgiven av natur. Förr var blåa och gröna färger dyra, så gula, röda och vita hus är väldigt vanligt i Sverige.

Få rätt nyanser av vitt, grått och svart

 • Vit. Att måla huset vitt framhäver husets olika former och gör att det sticker ut från omgivningen. Men att välja färg för en vit fasad är svårare än man kan tro. Ett prov av mycket vitt kommer att ge ditt hem en ovanlig kritaktig look som kan svida i ögonen. Välj istället vitt med gråa och gula toner. Om färgen är något grå snarare än gulaktig kan det vita verka blåaktigt.
 • Grå. För att uppnå en neutral grå färg bör färgprovet vara en varmare grå ton nära gul. Föredrar du istället varma gråtoner bör du leta efter färger som är närmare beige och ännu varmare. Detta gäller särskilt för mellanmörkgrå.
 • Svart. Svart passar bra med modern arkitektur. Det var modernt under 2000-talet, men vi är inte säkra på att kolsvart är vad vi verkligen vill ha. Fasader som ser svarta ut är ofta mörkbruna eller mörkgrå om vi tittar närmare.

Hur man får rätt nyans av rött eller rosa

 • Röd. Rött är den traditionella svenska fasadfärgen. För att få en röd som påminner om det traditionella klarröda bör du välja en mer gulaktig färg. I de flesta fall kan fönster och injekteringsbruk målas gult, grått eller blågrå istället för den vita accentfärgen som är vanlig idag, vilket skapar en stark kontrast mot den röda.
 • Rosa. En målad fasad kommer alltid att vara starkare än ett litet prov. Så välj mörkare, mer dämpade nyanser istället för varm rosa för att föra rosa närmare blått.

Få rätt nyanser av grönt, blått och gult

 • Grön. Om du inte vill att det gröna ska sticka ut, välj inte en nyans som är för ljus. Ett vinn-vinn-alternativ är att välja en dämpad färg som lutar mot gult. Om det inte finns tillräckligt med gult i färgprovet kan fasaden få en blågrön nyans.
 • Blå. Om du letar efter blått för fronter, kolla in de grå och blå färgerna. Detta ger den blågrå fasaden en distinkt blå som smälter bättre in än om den skulle målas rent blå. Vill du ha en äkta blågrå front, väls iställen en neutral grå färg
 • Gul. När man väljer gul färg är det väldigt viktigt att hålla sig nära rött. Om det inte finns tillräckligt med rött i gult kan det uppfattas som grönaktigt. Den klargula nyansen är ofta mer synlig på fasaden än på provbiten, så det ska vara lite smutsigt och mörkt. Beige, mörkgrön, rödbrun och grå passar bra till gula fasader med när det kommer till knutar, dörrar och fönster.
 • Beige. Fasader målade i beige påverkas mycket av belysning, miljö och färg på detaljerna. Beige kan se dämpad ut på färgprover, men det ser mycket bättre ut på fasader. Beigea nyanser drar ofta mot grått, rosa, gult eller brunt.
  Brunt fungerar bra i trä och skapar en villakänsla. För att få en vacker brun front, välj en mörkare färgprov. Detta ger fronten en karakteristisk brun färg. Provet med brun/gul orientering har för många gula orienteringar. Om färgprovet är kastanj blir förgrundsfärgen röd.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Avar Måleri AB tillför mervärde till dina måleriprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Lita på oss för alla dina målning. Vi är här för att uppfylla dina designkrav med professionell precision.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se