• december

  29

  2022
 • 237
 • 0
Hur du bäst förvarar din målarfärg

Hur du bäst förvarar din målarfärg

Det är inte så lätt som man kan tro att bedöma hur mycket färg som krävs för ett visst målararbete. Köper du en liten mängd färg åt gången blir det också mycket dyrare än att köpa en större hink samtidigt som större inköp leder naturligtvis till fler rester.
Det är inte så negativt, vet du hur färgen ska förvaras håller färgen tills du skall måla igen. Genom att underhålla färgen får du samma kvalitet och nyans på nytt.

Var försiktig med hantering av din färg

Det är det viktigt att färgen ska förvaras så att den behåller sina egenskaper. Det skall sägas att färgburken ofta behandlas och förvaras på ett dåligt sätt, de staplas i garage, dåligt isolerade förråd eller i en lantlig snickarbod.

Den viktigaste regeln vid förvaring av färg är delvis att temperaturen är korrekt, det innebär frostfri utan direktkontakt med en värmekälla.

Därför är det viktigt att färgburkarna inte kommer i kontakt med varken element eller direkt solljus eller värmerör. Värme kan initiera eller påskynda torkningsprocessen för de flesta färgerna, vilket drar ner hållbarheten och kan i vissa fall avvärka färgen.

Vattenbaserade färger fryser under fryspunkten och när de tinar blir färgen seg och oanvändbar. Färger baserade på mineralsprit eller andra lösningsmedel är bättre på att motstå kyla. Färgen blir trögflytande, när den blir varm eller när färgen rörs om ordentligt återgår den till sin rätta konsistens. Färger som har förvarats i låga temperaturer bör alltid testas då de riskerar att förlora sina egenskaper.

Datumstämpel saknas ofta

De flesta målar färger har ingen datummarkering, och olika färgtyper har olika hållbarhet. Att komma ihåg är att färg håller två år, men under rätt omständigheter kan färg ofta hålla längre.
Stäng alltid locket på färgburken ordentligt är alltid viktigt då vattenbaserade färg torkar på grund av avdunstat vatten, medan lösningsbaserade färger kan torka genom att absorbera syre från luften.

Checklista för lagring av färgen

 • Förvara din färg alltid frostfritt.
 • Utsätt eller förvara inte färg med direkt värme.
 • Se alltid till att burkens lock är ordentligt fastsatt och burken vänd upp och ner. Detta förhindrar att torkningsprocessen startar.
 • Mindre överblivna färgrester kan förvaras i mindre förpackningar med tättslutande lock. Glöm inte att notera vilken färgburk det är, samt vad den ska användas till samt datum på en etiketten.
 • Prova måla äldre färger och se att det fortfarande har en bra finish och torkar ordentligt.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Avar Måleri AB tillför mervärde till dina måleriprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Lita på oss för alla dina målning. Vi är här för att uppfylla dina designkrav med professionell precision.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se