• mars

  4

  2023
 • 160
 • 0
Måla husfasaden

Måla husfasaden

Fasaden är husets exteriör och det är väldigt viktigt att ett bra resultat håller sig när man gör nytt. Innan du målar fasaden måste du se till att det är bra väder. Målning bör göras i svalt väder, borta från direkt solljus, eftersom färgens beständighet påverkas negativt. De fyra vanligaste fasadtyperna i Sverige är tegel, puts, plåt och trä, där trä är det vanligaste. Alla dessa typer av fasader kräver olika procedurer vid målning.

Hur man målar en träfasad

För att måla en träfasad behöver du färgborttagningsmedel, primerolja eller primer, topplack, stålskrapa, fogspray, oljeborste, förlängningshandtag, olika storlekar på fasadborstar, en långvinkelborste och en fasadrulle. Täcka de ytor som du vill skydda mot färgstänk, såsom hängrännor, sturprör och fönster.

Tvätta, rengör och skydda fasaden. Innan du målar din träfront är det viktigt att säkerställa att träet är helt fritt från pollen, mögel, och andra beläggningar. Kontrollera, rengör och reparera fasaden för blåsor och murket trä. Ytan måste vara helt ren, så använd en skrapa och en stålborste för att skrapa bort lös färg. Du kan också använda en värmepistol, men var försiktig eftersom det kan starta en brand. Det sista steget av förberedande arbete är slipningen av fasaden för att göra den jämn innan färg appliceras.

 • Impregnera och grunda fasaden. Innan man impregnerar och grundmålar trä är det väldigt viktigt att fasaden är helt torr. Vi rekommenderar att du använder en fuktmätare, som kan köpas i en färgaffär. Fukthalten i trä bör inte överstiga 14 % och får inte överstiga 17 %. Efter att ha sett till att fasaden är helt torr rengör du ytan på träet, d.v.s. omålat trä, impregnerat med basolja. Basoljan tränger in i fasaden och skyddar det från fukt och sprickor. Detta är extra viktigt för utsatta ytor som trimning.
 • Applicera oljan på träet med pensel och låt den torka i ca 30 minuter. När oljan torkat, fortsätt till primern. Om fasadbasen redan är i gott skick räcker det med att grundmåla de oljade trädelarna. Att applicera tillräckligt med primer på ändstycket är viktigt så att det kan penetrera alla sprickor och hål. Du bör också noggrant grunda skarvar, spikhuvuden och andra hål som eventuellt finns i fasaden. Det är också viktigt att primern är torr innan du påbörjar nästa steg. Vissa färger kombinerar en primer med en primerolja. Det innebär impregnering och grundning på samma gång.
 • Måla framsidan. Det finns ett gammalt talesätt som säger att fasaden inte får målas under de månader som innehåller bokstaven ”r”. Bästa tiden på året att måla ytterväggarna i ditt hem är från maj till augusti. Det rekommenderas att börja måla från huset upifrån och ned, alltså från taket till grunden.

Det är väldigt viktigt att även måla träets kanter så att fukt inte kryper in i träet. En vinklad borste är praktisk för områden som kräver mycket arbete, men mindre ytor kan kräva en finare borste. Fasader ska målas i minst två lager. När färgen på det första strykjärnet är torrt, gå vidare till det andra strykjärnet.

Hur man målar en putsfasad

 • Skydd och rengöring av fasaden. Flytta eller plasta in pallar, möbler och andra föremål för att skydda de från färgen. Blötlägg sedan fasaden i vatten för att rengöra den. Därefter appliceras ett rengöringsmedel med en rengöringsborste (fasadtvätt). Skölj till sist fasaden med vatten.
 • Besiktning och reparation av fasaden. Om det finns sprickor på fasaden är det av största vikt att laga den med samma puts som fasaden. Att använda fel sorts puts skadar de flesta fasader.
 • Fasadgrundfärg. Efter rengöring och fixering av putsen grundmålas fasaden.
 • Måla framsidan. Istället för att använda stora mängder färg på en gång, måla i några tunna drag och låt färgen torka helt mellan målningarna. Till skillnad från att måla träfasader är det inte alltid nödvändigt att applicera två lager.

Hur man målar en tegelfasad

Tillvägagångssättet när man målar en tegelfasad är nästan detsamma som när man målar en trä. Men tegel är inte lika hygroskopiskt som trä, till exempel, och kräver inte så noggrann förberedelse. Det första du ska göra när du målar tegel är att rengöra fasaden från spindelväv och damm som lätt fastnar. Måla sedan en stor yta med en hjälp av en roller. Måla sedan svåråtkomliga ställen, som runt dörrar och fönster. Två lager färg på tegel ger ofta bäst resultat.

Hur målar man en plåtfasad

Rengör ytan med ett grovt rengöringsmedel. Skölj sedan väl med vatten. Om panelen är galvaniserad och vitrost passiverad ska den rengöras med avfettningsmedel innan Grovrent-rengöringsmedel appliceras på fasaden. Skrapa, skrapa, stålborste eller sand för att ta bort rost. När ytan är helt ren och har torkat bör den grundas med en metallgrundfärg. Du kan använda en helsyntetisk borste, roller, eller en högtrycksspruta. Färgen ska för bästa resultat appliceras i två lager och ska absolut inte appliceras på fuktiga eller solexponerade ytor.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Avar Måleri AB tillför mervärde till dina måleriprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Lita på oss för alla dina målning. Vi är här för att uppfylla dina designkrav med professionell precision.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se