• februari

  23

  2023
 • 157
 • 0
Måla tapet

Måla tapet

Att måla tapeter är enkelt och gör stor skillnad för utseendet på ett rum. För bästa resultat, var försiktig när du målar tapeten. Att välja rätt färg till dina väggar och korrekt förbereda din tapet kommer att ge din målning bästa resultat. Glöm inte att följa torktiden som anges på färgburken. Vänta tills färgen torkat helt innan du målar nästa lager på väggen.

Hur man förbereder tapeter för målning

De redskap du behöver för att måla tapeter är en kniv, färgborttagningsmedel, golvskyddspapper, akrylfog, spackel, tapetgrundfärg och väggfärg. Det är vikitgt att täcka över fönsterbrädor och golv med golvskyddspapper. Täck alla ytor du inte önskar måla, som eluttag, dörrar och fönsterkarmar med maskeringstejp.

Välj rätt färg för dina väggar

Ett litet färgprov skiljer sig ofta mycket från samma färg när den målas på en en hel vägg. Du bör därför köpa flera provburkar i olika färger så att du kan provmåla ett litet område av väggen med varje färg och därefter utvärdera resultatet. Lite grumliga färgprover är ofta mer hållbara om väggarna är målade i rätt färg. Måla väggarna med en roller, så får du snabbt ett bra resultat. Men glöm inte att även ha en pensel till hands som kan användas för små ytor runt dörrar och hörn där rollern inte når.

Du kan måla om nästan alla tapeter

Du kan måla nästan vilken tapet som helst. Det finns många typer av tapeter som papperstapeter, non-woven tapeter och våtrumstapeter. Om du önskar måla en matt eller plastbelagd tapet måste du ta bort den först. Efter att tapeter plockats bort är väggen redo att målas. Texturerade vinyltapeter, textil- och papperstapeter bör målas en gång i huvudfärgen och sedan två gånger i väggens färg. Vinyltapeter ska rengöras med ett väggrengöringsmedel i två omgångar. Har du inte vinyltapeter, vilket de flesta inte har, kan du med fördel måla tapeten precis som den är.

Kontrollera tapeternas skick

Inspektera tapeten i syfte att säkerställa att den är tät och rengjord. Om det finns oljefläckar på tapeten, ta bort dem med ett lämpligt rengöringsmedel. Se sedan till att tapeten är väl fäst överallt. Vattenbaserad färg sväller precis som tapeter sväller i vatten. Om tapeten inte lossar bra från väggen, fukta den flera gånger med hett vatten den den blir lättare att ta bort. Att täcka golvet med plast förhindrar att vatten tränger in i golvet. Om din tapet har lösa sömmar kan du täcka sömmarna med tapetklister i syfte att hålla dem tätt mot väggen. Om du har flera lager tapeter på din vägg, eller om du inte är säker om tapeten håller bra, kan du behöva en tapetgrundfärg för att fästa tapeten. Att måla tapeter med primer förbättrar ytan på färgen och minskar risken för luftbubblor i tapeten.

Ta bort stötar på tapeter

Det är av största vikt att utföra förarbetet korrekt och hålla tapeten ren. Ett sovrum där feta fläckar förr lätt syntes på sängen. Om detta händer, tvätta bort det med lämpligt rengöringsmedel. Det kan även finnas hål i väggarna, till exempel efter borrning. Hålen bör spacklas igen och slipas ned. Om det finns stora repor på tapeten, använd spackel, murslev eller sandpapper se till så att tapeten blir helt slät. Sopa sedan tapeten ren från slipdamm med en borste. När det är dags att måla. Först, grundmåla området du ska måla. Börja sedan, med en mindre pensel att måla tapetens övre kant, underkanten, tapetkanten och listen. När du målar stora ytor, använd en roller. Rulla färgen med en roller från mitten av tapeten till kanterna. Vänta cirka två timmar tills det torkar innan du applicerar ett nytt lager färg, dubbelkolla exakt hur länge din färg behöver torka innan du kan måla igen. Om du använder maskeringstejp, ta bort den direkt efter målning. Plockar du istället bort tejpen när färgen torkat finns risken att du sliter loss den nymålade färgen.

Sammanfattade instruktioner

 • Ta bort skadade tapeter
 • Måla väggarna med tapetgrundfärg
 • Slipa med spackel för att eliminera ojämnheter
 • Borsta bort dammet
 • Täck väggen med önskad färg.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Avar Måleri AB tillför mervärde till dina måleriprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Lita på oss för alla dina målning. Vi är här för att uppfylla dina designkrav med professionell precision.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se