• november

    22

    2022
  • 77
  • 0
Så gör du när du grundmålar

Så gör du när du grundmålar

Grundfärgen, är precis som det låter det första färgskiktet som appliceras på ytan som önskas målas innan man går på med den slutliga färgen appliceras. Grundmålning före slutmålning är ett essentiellt steg i målningsprocessen. Grundmålningen är ofta inte särskilt komplex eller tidskrävande. Med rätt produkter, verktyg och kunskap om hur du går tillväga kan du få fantastiska resultat. Den här guiden ger dig tips du kan använda när du behöver grundmåla olika typer av invändiga eller exteriöra ytor. Grundmålning är viktig vid både inomhus- och utomhusmålning då den kompletterar många olika material. En miljövänlig grundfärg bör alltid prioriteras oavsett om du målar inomhus eller utomhus. Det finns ett antal olika typer av markeringar. Om du har frågor om märkning, vänligen kontakta din lokala färgverkstad eller vår personal. Dessutom, när du är klar med målningen, glöm inte att rensa upp resten av färgen och verktygen du använde.

Grundmålning utomhus

Vid grundning av fasaden ska hänsyn tas till vad för typ av fasad som ska målas. Att grundmåla träfasader kräver ett speciellt tillvägagångssätt, men tillvägagångssättet är annorlunda när fasaden är uppbyggd t.ex. puts, plåt eller tegel. Vädret är alltid en viktigt att tänka på när man målar utomhus, till exempel när man målar ytterväggar. Fukt skadar fasaden, därför är det väldigt viktigt att skydda den mot regn och dagg. Måla inte heller i direkt solljus, eftersom det kan göra att den målade ytan torkar ut. Optimala resultat uppnås i torrt och molnigt väder vid måttliga temperaturer. För de flesta utvändiga ytor är det väldigt viktigt att först rengöra ytan som målas innan grundmålningen appliceras.

Grundmålning av träfasader

Vid målning av fasaden är det också viktigt att grundmåla träfasaden så att träet skyddas mot fukt. Innan man går vidare med grundningen av fasaden är det även viktigt att ta hänsyn till fuktigheten i träet. Ett enkelt sätt att kontrollera fuktigheten i trä är med en fuktmätare. Äger du inte en kan du alltid hyra en från din lokala färgaffär. Trä ska ha en fukthalt på mindre än 14 % och högst 17 %. Om ytan du ska måla redan är målad är vi inte säkra på om du behöver en grundfärg Grundmålning bör göras på de ytor som inte tidigare är målade eller tappat sin ursprungliga färg. Köper du en färdiggrundad panel behöver du fortfarande skydda alla håligheter och utsatta ytor, så spik- och sågfläckar bör grundmålas runt träkanter, fogar och fönsterkarmar.

Grundmålning av tegelfasader

Tegel har myclet lägreuppsugningsförmåga än trä, så det krävs mindre förberedelse. Efter att teglet har rengjorts kan det dock grundmålas innan teglet avslutas med fasadfärg. Vid målning med silikatfärg, förgrunda med silikatbindemedel och vatten blandat. När du målar med silikonfärg, blanda grundfärgen med vatten och grundmåla tegelstenen med denna blandning.

Grundmåla en putsfasad

Innan man grundmålar en putsfasad ska fasaden först rengöras med ett rengöringsmedel och sedan sköljas av med vatten. Innan du målar, kontrollera fasaden för skador och reparera sprickor. Målning av grundfärg kan påbörjas först efter att rengöring och reparation av fasaden är klar. Det är inte nödvändigt att grundmåla hela fasaden. Sprickor i fasaden som ska åtgärdas bör grundas. Du vet att det har torkat när putsen blir ljus igen.

Grundmålning av plåtfasader

Vid grundning av plåtfasader är det också väldigt viktigt att först rengör fasaden med en särskilt rengöringsmedel. Sedan, efter att ha rengjort fasaden med en borste, kan du fortsätta till dess metallprimer. Fördelen med att måla inomhus är att den kan målas när som helst, oavsett väder. Förskydd av omålade möbler, golv och delar är särskilt viktigt vid grundning inomhus. Täck golv och fönsterbrädor med golvskyddspapper och täck eluttag, dörr- och fönsterbrädor och andra detaljer med maskeringstejp för att förhindra oavsiktlig färgstänk. Efter hantering av detta skyddspapper måste det dessutom tas om hand om och sopsorteras miljömässigt ansvarsfullt sätt.

Grundmåla vägg

Om väggen du planerar att måla idag har mörk färg fast du önskar måla en ljusare färg, är det en bra idé att grundmåla väggen med en väggrundfärg. Då skapar vi de bästa förutsättningarna för korrekt belysning av ljusets färg.

Grundmåla en tapetserad vägg

Har du en tapetserad vägg och du är trött på denna tapet, så är ett bra alternativ att måla den direkt istället för att tapetsera om den. Tänker du måla den tapetserade väggen så är det bra att börja med att grundmåla för att mönstret inte ska lysa igenom samt för att få färgen att verkligen fästa.

Vävtapeter, sjögrästapet eller juteväv

Om väggarna är vävtapeter, sjögrästapet eller juteväv ska de målas med lösningsmedelsbaserad färg. Det betyder att hela väggen måste grundas med denna färg för att minimera risken för tapetkrympning.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Avar Måleri AB tillför mervärde till dina måleriprojekt med vår utmärkta kunskap och erfarenhet. Lita på oss för alla dina målning. Vi är här för att uppfylla dina designkrav med professionell precision.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se